måndag 1 november 2010

Ett besök till Korsnäs AB

Efter att hört talas om Korsnäs under många år var det i början på oktober dags för ett besök och se hur det hela såg ut i verkligheten. Korsnäsverken är lokaliserat till Gävle, i närheten till havet.

När man svänger av mot huvudkontoret så åker man längs en asfalterad väg, en dubbelsidig där det alltså står träd uppradade på vardera sida om vägen. Ungefär som det gör på många ställen där man närmar sig ett slott eller en finare herrgård. Det ger en känsla av att här har många direktörer och ledningsfolk åkt genom åren. Lite fint så där skulle det allt vara.
Korsnäs AB är ett dotterbolag till moderbolaget Korsnäs Holding AB som i sin tur är ett dotterbolag som ägs av Investment AB Kinnevik, är ett svensk investmentbolag grundat 1936 (av Wilhelm Klingspor och Robert von Horn). Efter diverse turer lyckades dock deras advokat Hugo Stenbeck köpa in sig i bolaget och tog över kontrollen alltmer.
Varför ett besök? Jo, Jan Stenbeck var en karaktär som jag tyckte var intressant att följa. Jovisst blåste det hårda vindar till och från men jag gillade hans sätt att satsa och tro på vissa saker.
Jan stenbeck entreprenörsliv är väldigt omfattande och svårt att överblicka (vilket antagligen var meningen). Han var inblandad i väldigt många olika bolag.
För att nämna det som han kanske blev mest känd för i Sverige:
·         Han var en av de första som satsade på mobiltelefoni. Vi känner bland annat igen Teleoperatören Tele2, som även innehar varumärket Comviq.
·        
·         Han krossade TV-monopolet med TV 3.
·         Några år senare förändrade han dagstidningsbranschen i grunden genom att ge ut gratistidningen Metro.
Nu startade inte Jan med sina bara händer utan han ärvde ett skogimperium. Men han visade själv att han verkligen kunde skapa saker själv genom att kämpa mot byråkrati mm. Jan Stenbeck byggde i rask takt upp ett nytt imperium.
Han hade en viss filosofi han följde, något i stil med att pumpa in pengar i vissa branscher som han trodde på. Göra detta ett tag och sen se om det lyfte eller annars lägga ner satsningen (skiten). Det intryck jag fått var att han inte utredde affärsmöjligheter in i absurdum utan satsade friskt på flera håll på saker han trodde på och vissa saker gick bra och andra sämre. Han hade en enorm koll på alla bolagen. Man får inte vara rädd för att misslyckas som entreprenör.
Hursomhelst minns jag från någon intervju på tv eller liknande att vid något tillfälle så tog hans far (Hugo Stenbeck Sr) (advokat) med sig honom till Korsnäsverken för att gå en runda i produktionen.
Jan Stenbeck var då ganska ugn, jag skulle tro att detta var någon gång vid 60-70 talet. Men vad jag minns sägas var att Jans far påpekade något i stil med:
-Det är härifrån pengarna kommer.
Korsnäs gav tydligen vid detta tillfälle en god avkastning till Kinnevik som därmed hade pengar att investera på annat håll.
Men som jag uppfattade det hela, var detta ett sätt att visa att det inte behöver vara flashigt, där man kan tjäna pengar.
Tyvärr lämnade en stor entreprenör oss för tidigt. Jan Stenbeck gick oväntat bort i augusti 2002, endast 59 år gammal.
En dag kanske man får tillfälle att se inuti verken också.
Här finns lite mer att läsa runt Korsnäs historia.

Nedan lite bilder

Korsnäs AB huvudkontor samt annex

Sidobyggnad med tankstation

Korsnäsverken (ca femhundra meter från huvudkontoret)


Silosar? Innehållandes?
 


Flis i mängder och ingång till fabrik

 Det vore intressant att få göra ett studiebesök inuti fabriken vid något tillfälle också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar