måndag 8 november 2010

Bokrecension: Sund Kärlek av Terenece T. Gorski

Författare: Terenece T. Gorski
Sund Kärlek – En bok om dysfunktionella relationer och äkta kärlek – och om hur man steg-för-steg bygger upp och utvecklar friska och fungerande förhållanden.

Boken handlar om att vi alla har en stark längtan efter fungerande kärleksrelationer, men att vi aldrig riktigt fått lära oss hur dessa relationer bäst åstadkommes.

Jag har läst lite grann och den verkar intressant. Boken tar bland annat upp olika personers dysfunktionella uppväxt som därmed präglar personer i vad som upplevs normalt. Författaren utgår mycket utifrån en fungerande ”frisk” familj jämte sämre uppväxtförhållanden (om man nu får säga så).

Ett litet utdrag från sidan 26 i boken:
”Föräldrar i friska familjer lär sina barn att balansera tankar och känslor, att använda tänkandet för att hantera intellektuella problem och känslorna för att hantera emotionella problem.”

Texten blir lite ryckt från sitt sammanhang men ett exempel som tas upp är Susan som då är relativt frisk uppfostrad:

”Människor som uppfostrats som Susan motstår frestelsen att må bra i stunden om de vet att bra-måendet nu kommer orsaka problem och smärta på längre sikt. De lär sig fatta beslut med hänsyn tagen till både det kortsiktiga och det långsiktiga. De är beredda att göra saker som gör ont eller som skrämmer dem eller lägger ner tid och hårt arbete om de vet att det kommer något gott ut av det längre fram.”

Vidare s27:
”Barn från friska familjer lär sig acceptera ansvar för avd det gör och för konsekvenserna av sina handlingar, även när det inte var meningen att det skulle bli som det blev.”

Det handlar alltså om att tänka lite innan man agerar. Boken får en att tänka till lite om sin uppväxt och hur man själv agerar i förhållanden. Boken känns lättläst och får en att tänka till. Rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar