söndag 31 oktober 2010

Starbreeze och eget kapital - lite kommentarer

Eget kapital delas normalt in i s.k. bundet eget kapital och fritt eget kapital.

Den bundna egna kapitalet utgör den del av kapitalet som inte kan delas ut till aktieägarna. Exempel på det bundna egna kapitalet är aktiekapital (kvotvärdet av de aktier som finns i företaget).
Är i dagsläget: 0,02*374 951 478 =7 499 029,56 kronor i Starbreeze

Det framgår av bolagsordningen att:
”Aktiekapitalet skall utgöra lägst 2.000.000 kr och högst 8.000.000 kronor.”

Därför måste bolagsordningen ändras och detta ska avgöras nu på årsstämman den 11 november 2010.
Vidare måste detta ändras i bolagsordningen:
"Antalet aktier i bolaget skall vara lägst 100.000.000 och högst 400.000.000."
Eftersom antalet ökar om nyemissionen röstas igenom.


När folk nu kommer teckna sina teckningsrätter får man in 7 öre per ny aktie till bolaget.
Om nu kvotvärdet är på 2 öre så ökar aktiekapitalet med 0,02kr x "nya antalet aktier". Det hamnar i bundet eget kapital om man inte väljer att plocka pengarna från reservfonden för att få ihop till aktiekapitalet och på så sätt få mer fritt eget kapital av själva nyemissionen (tack för denna input Nebulus). Kanske finns det något som hindrar att reservfonden används. Tex om den används för inteckning som säkerhet till någon borgenär etc. Vi antar därför vidare att det inte går så resten, dvs 5öre placeras normalt i en överkursfond (det värde som utöver kvotvärdet erhållits)
Tidigare fanns en reservfond där cirka 20 procent av aktiekapitalet placerades under förutsättning att företaget gick med vinst. Starbreeze har gått några år med vinst så det finns en summa på ca 21 miljoner i deras reservfond per 2010-06-30.
Starbreeze får alltså förutom "aktiekapitalet" in 0,05 kr * 374 951 478 = 18 747 573,9
Det ger alltså bolaget nära 19 mille exkl emissionskostnader att sätta sprätt på. 26 miljoner om reservfonden kan utnyttjas och bolagsstämman ger sitt medgivande.
Dock kommer som sagt garanterna ta en slant och även firman som hjälper till med nyemissionsprospektet mm.
Förhoppningsvis används pengarna på ett klokt sätt.. och att bolaget kan betala tillbaka lite genom avkastning istället för att bara bara mjöljka aktieägarna på pengar.

Man satsar inte pengar på Starbreeze för att få maximal avkastning utan för att man vill hjälpa till och bygga upp en livskraftig spelindustri i Sverige.


Övrigt
Det fria egna kapitalet kan delas ut till aktieägarna. Men man brukar normalt inte dela ut mer än ca hälften av årets vinst. Det fria egna kapitalet utgörs av balanserade vinster och förluster, samt årets resultat.

I extremfall kan företaget ta pengar från aktiekapitalet och därmed minska aktiekapitalet. Det kan påverka bolagsordningens regler etc samt Aktiebolagslagen, så det är inte gjort i en handvändning och något man normalt bara försöker göra när det är något speciellt.
Ett skäl kan vara att företaget uppvisar förlust eller skulder och att det är svårt att lösa om inte ägarna skjuter till pengar etc. Förlusten/skulden kan då minskas genom att medel förs över från aktiekapitalet (förutsatt att aktiebolagslagen följs och bolagsordning ev ändras (något som görs på bolagsstämma, så det är aktieägarna som styr detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar