torsdag 9 augusti 2012

Intressant studie om hur Sverige halkar efter, välstånd

Vill vi ha ett bra välstånd i det här landet?
Om du svarar jag på den frågan kan du läsa vidare, annars kan du skippa detta inlägg :-)

Tjänster och produkter skapar arbete och välstånd, det är ingen nyhet. Vad som främst skapar ett positivt tillskott till vår ekonomi är om vi har en handelsbalans som visar att vi säljer mer än vi importerar.
Om vi importerar mer än vi säljer så ”läcker” pengar åt fel håll så att säga.
Under många år är det exporten som har hållit Sverige under armarna. Export av produkter och tjänster som är större än importen gör att pengar/tillgångar växer i Sverige. Dvs det är en förutsättning för ett hållbart välstånd som utvecklas. Fina företag som producerar väldigt bra "saker" helt enkelt.

Så trots att dom flesta ”Svenssons” konsumerar mest grejer som är tillverkade i Kina så lyckas främst vår tillverkningsindustri sälja tillräckligt så att vi håller oss flytande och kan sysselsätta många personer som får del av dessa sålda varor/tjänster.

MEN

Sverige lider ju som bekant av världens största skattebörda och världens största offentliga sektor som ska hållas under armarna av privata företag.
Borde då inte villkoren för företagande vara bra kan man tycka? Som vi ser flyttar alltfler företag sina huvudkontor till länder där skatterna är mindre. Det trixas och fixas för att komma undan skatt. OCH jag förstår dom.
Workforall, en belgisk tankesmedja, har gjort en studie som visar att Europa ligger illa till och Sverige 
ligger i botten. Sverige och Danmark har haft den sämsta tillväxten 1984-2002 (36%). Sverige har den 
största offentliga sektorn av alla länder. Skatterna är tyvärr extremt höga i Sverige.

I studien framgår bland annat följande, där Sverige och Irland jämförs:


The Importance of choosing the right Policy Mix.
The adverse long-term effects of excessive public spending and excessive redistribution in highly
developed countries can be illustrated by comparing economic performances comparable economies however with very different policy mixes: Sweden and Ireland. In their effort to reduce poverty and create an equitable society, Swedish authorities have developed considerable redistribution structures with levels of public spending being by far the highest in the OECD. As a result of these efforts the poorest 20% Swedes earn 9,1% of total income as compared to 7,1% only of total income earned by Ireland's 20% poorest. However the price to pay was a heavy Swedish tax burden needed for financing the system, averaging 50.62% form 1985 to 2003 as compared to 33.41% only in Ireland. The consequence of the heavy Swedish tax burden was lower incentives to constructive contribution, ultimately resulting in Swedish GDP growth stagnating at 2.02% on average over the last 20 years (volume indices). This compares to the fabulous Irish growth rate of 5,78%. On the basis of these very real historical performance figures
the table below simulates the evolutions of GDP, tax receipts, disposable income as well as real income of 20% poorest earners over 20 years of sustained Swedish and Irish policies."
 vidare framgår lite längre ner i studien:

"Although Swedish policies were designed to reduce
poverty, and although the Irish poor start with an income
handicap of some 20% as compared to their Swedish
colleagues, after 6 years only of fast growth under Irish-type
policies, the Irish poor already reached the level of wealth of the
Swedish poor. After 15 years the Irish poor are some 50% better
off in real terms than the Swedes and the Irish poor will be
substantially better of than the Swedes forever after.
"
Läs gärna mer på svenska här: http://workforall.net/Europa_dansar_pa_Titanic.html

Personligen betalar jag väldigt mycket i skatt, men inte är det någon som tackar mig för det utan det är tydligen "rättvist" får man höra av socialister och kommunister. Inte får jag något tillbaka för det? Nej, jag ser det mest som att staten stjäl för att dela ut till folk som går på bidrag och förväntar sig att andra ska skapa jobb åt dom. Jag tycker den offentliga sektorn och dess byråkrater ställer till med alldeles för mycket hinder i min vardag. Visst är det bra med regelverk, men det har gått för långt inom många områden. Ärligt talat tror jag inte folk begriper vad som skapar välstånd, utan man trummar på att "jösses ska det behöva vara så här år 2012"... Att det sen är andra än dom själva som ska betala, det tycker dom bara är "solidariskt". Själviska giriga typer i mina ögon.

Att Anders Borg vill sänka bolagsskatten är ett steg i rätt riktning, skatterna måste ner. Bra, det går saakta framåt! Den offentliga sektorn måste minskas! Det är inte en självklard rättighet att bli försörjd av av andra och inte kunna bli av med sitt arbete.
 Staten ska ha mindre inflytande än den har nu, dom lägger sig i allt och krångar till företagande. Det finns för många byråkrater som sitter och hittar på regler och ändrar spelreglerna hipp som happ.
Skatterna på företagande, vinst, kapital, utdelning och löner måste minska för att Sverige ska kunna behålla företagande här i Sverige. Företagen registreras i annat fall i andra länder istället. Skatten på konsumtion däremot känns inte lika angelägen att minska.

Sverige! Det är dags att vakna, och agera!

Kanske är det inte alla som förstår att ett lands välstånd byggs av bra villkor för företagande, inte alltför stor overhead (i form av byråkrati, som tar död på all kreativitet), då skapas det företag och därmed jobbtillfällen nämligen. Det land som har bäst villkor för företagande, en bra infrastruktur (stabil energiförsörjning, bra vägar, hög utbildningsnivå, transport mm) och relativt billiga arbetare kommer givetvis klara sig bäst! Vill vi inte vara en av dessa länder? 


Världsekonomin framöver står inför stora problem (tack vara att vi inte haft kapitalism i västvärlden på ca 100 år, dvs staten och centralbankerna är inne och subventionerar och trixar hit och dit (its gonna crash, helt enkelt och dom fattiga drabbas värst)) och det är verkligen dags att slipa till knivarna innan krisen är här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar