torsdag 7 november 2013

Finansutskottet utfrågning av Riksbanken (2013-09-20), gällande kvantitativa lättnader

Ibland känns det som att man befinner sig i någon slags "Twiligt Zone"... Man undrar om det är en själv som är helt ute och cyklar eller om det är dom andra. Hur kan våra åsikter skilja sig så pass? Personer som leder Riksbanken tycker man ju borde ha lite koll. Eller?! Det torde innebära att jag har noll koll, för jag gör helt andra slutsatser (och spekulerar därefter).. Vi får se vem som får rätt.

Följande är ett utdrag från när Finansutskottet håller en öppen utfrågning om penningpolitiken med riksbankschef Stefan Ingves och vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Inspelat 2013-09-20.


Riksdagen: Utfrågning av Stefan Inges


Ca 50 minuter in i utfrågningen hör jag följande från Emil Källström ställa följande fråga:
”Jag tänkte fortsätta lite på Federal Reserve spåret.. och dom här kvantitativa lättnaderna som vi nu i veckan fick reda på kommer fortsätta ett tag. Det vore intressant att höra en kvalificerad gissning eller ett resonemang om någon eventuell slutpunkt på dom här åtgärderna. Och om jag inte missminner mig så sa vice riksbankschefen att när dom här väl tar slut så eller när man börjar trappa av dom så är det en törnrosabekläd stig som vi ger oss in på?. Och nu vet vi att vi skjuter lite på att börja gå på den här stigen, men förr eller senare så kommer vi ju att göra det.  Och då är frågan vilka åtgärder gör vi och vilka åtgärder skulle vi kunna göra redan nu för att förbereda oss på denna allt annat än trevliga stig.”

//Bra relevant fråga, tack Emil för den //


Ca 57 minuter in i utfrågningen svarar Stefan Ingves på frågan från Emil Källström (C) ”Hur förbereda exit”


"Ja egentligen så är det ju en trevlig stig, därför den dag det inträffar har ju tillväxt återgått till något som är normalt och arbetslösheten på olika håll i världen är mycket lägre än vad den är idag. Så att egentligen är det ju ett positivt scenario, sen kan vi resonera om takten och om ordningen när det gäller att ta sig dit. Måhända har det varit bekymmersamt på olika håll i världen vid det här laget i så pass många år så att vi har lite svårt att vänja oss vid tanken på normalisering. Men i grunden så är det ju goda nyheter att fundera på hur man då gör detta.. Sen är det ju naturligtvis en del teknik i det här som gör att det säkert ser ut på lite olika sätt, i olika länder. Men när det gäller tekniken så är det ju så att vi hade väldigt stor extra utlåning till det svenska banksystemet under en period och det fanns inte några större tekniska bekymmer med att avveckla dom lånen utan det skötte i stort sett sig själv, och det innebär då att i andra centralbanker, även om man har gjort lite annorlunda så har man mycket mycket stora möjligheter att på ett tekniskt plan hantera det här på ett bra sätt."




Ca 104 minuter svarar Cecilia Skingsley (Vice riksbankschefen) på Emils fråga/kommentar:


”Ja Emil Källström alluderade på en kommentar jag hade gjort om att det var en törnbeströdd vandring som väntade för finansmarknaden ska tilläggas då, när vi nu förhoppningsvis går in i en fas där räntorna kommer att normaliseras. Och det är som riksbankschefen säger en positiv omständighet som nu gör att vi pratar om dom här sakerna, nämligen efter många års kris så ser vi återhämtningar i viktiga ekonomier."



Mycket intressant att vi ser så olika på framtiden. Jag kan bara hoppas att dom har rätt (även om mina penningar går upp i rök).
Jag är bara kritisk till att mina hårt intjänade skattepengar går till att hålla igång detta spektakel.. Att sen höra att Ulla Andersson vill höja inflationsmålet till 4 procent gör det ju inte bättre, hahah.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar