Jag gav följande svar:
"Tack för en intressant artikel! Jag hade dock hoppats att du skulle dra fram de skillnader jag ser som påverkar "kapitalismen" idag. Riktigt ren kapitalism har vi inte haft på länge. Jag tänker främst på all intervenering från regeringar. Jag tänker på centralbankers inblandning, finansinspektionen bolånetak, och bankgarantier mm, fractional reserve. TO BIG to fail osv. Listan kan göras lång på statens inblandning, både i Sverige och utomlands.
Pappersvaluta utan uppbackning. Krediteran osv.
Någonstans i grunden för kapitalism ligger ju grunden för sunda pengar (jag hoppas du är med på vad jag menar?) Idag spekuleras det fritt vad Ben Bernanke ska ta sig till osv. Det är knappast en sann marknadsekonomi vi har, den finns bara i botten av kedjan numera. Många "kapitalister" ser ju tyvärr en dyster framtid pga av all intervenering som byggt upp ett ohållbart luftslott. Om halva världen är skuldsatt upp över öronen så skapar det viss oro.. Om man inte tror att framtiden ser speciellt ljus ut vill man kanske inte investera i vissa områden (förrän kraschen varit). Därav mer sökande efter "smarta" idéer.
Det är sant att vi är en bra bit från kapitalism, men jag ser ingen större skillnad i det du tar upp. Det tycker jag inte förändrat sig speciellt mycket, det är bara orosmolnen som bidrar till detta. Goda idéer har alltid varit eftersökt bland investerare. Skillnaden är väl mer att kapital finns mer globalt nuförtiden och att det är lättare att kommunicera sin idé = lättare att hitta varandra."
Sen kan jag givetvis hålla med om att många företag nuförtiden inte alls kräver speciellt mycket kapital. Kunskapbaserade tjänsteföretag tex. Desto mer arbeten där datorn kan användas har givetvis effektiviserat arbetssätten och kostnaden för produktion/tjänster etc. Det kan nog de flesta vara eniga i. Effektivisering pågår ständigt.. Det är en naturlig utveckling.
Eftersom klassisk industriproduktion alltmer flyttats till asien så behövs inte så stora investeringar här hemma osv. Annars är det väl just infrastruktursatsningar, energisatsningar som fortfarande kräver mycket pengar.
Och ju mer krav/regler och förordningar som skapas desto mer människor som jobbar med ren administration. I Sverige har vi ju gott om byråkrater som ska säga sitt så fort man vill göra något..
Blir det för dyrt med all "administration" så försöker företag hitta andra länder att flytta till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar