Därför kommer jag nedan lista lite ställen jag vill svänga förbi när jag har vägarna förbi:
Följande nämns i svtdokumentären i tre delar om Jan Stenbeck:
Advokat Hugo Stenbeck: 11 rummaren på Villagatan 13A (Östermalm, Stockholm, Finansmannen Ivar Kreuger låtit bygga åt sig)
Wilhelm Klingspor (vars familj ägt bland annat mellersta sveriges sockerfabrik i Lidköping, eget rederi och 4 ångbåtar för att frakta sockerbetor över vänern)
Råbäcks herrgård vid Kinnekulle (strax ovanför Lidköping. Järnvägen ser ut att gå förbi där
I del 3 uppgång och fall (Stenbeck), nämns följande:
Gården/Godset (bla gulfärgat hus) Kristineholm (Uppland/Stockholms
län, även kallat Östersättra) sommarställe som Jan Stenbeck höll till med sin
familj. (hyrdes under ca 15 år somrar). Ligger det vid sjön Erken i Roslagen. Postadr.:
Erken. Tel. 2 Sättraby.
Sägs ha varit väldig lycklig på detta ställe. Enligt Carl-Fredrik
Schele.
Jan Stenbeck ligger vid Knutby kyrka (bredvid sin storebror),
några mil öster om Uppsala. Här finns även sten för Hugo Stenbeck (hans bror) som
avled 1976 (advokat) (men hans far Hugo och Märtha sägs ligga i Engelbrektskyrkans
kolumbarium på Östermalm Sthlm. Herrgården (Kristineholm) ligger ett par mil
bort.
Av företaget "A. Johnson & Co" har jag en mycket vacker stor medalj som jag köpte på Tradera. För att veta lite mer om medaljen ringde jag upp Nordstiernan och fick bla prata med något på arkivet som kunde ge lite mer information om medalj. Därav mitt intresse.
Engelsbergs bruk (ligger strax utanför tätorten Ängelsberg, cirka 10 kilometer sydost om Fagersta), (upptogs 1993 på Unescos världsarvslista)
Generalkonsul Axel Ax:son Johnson köpte bruket 1916 (varvid fideikommisset upphörde) och lät det ingå i Avesta Jernverks förvaltning.
Tre år senare lades bruket ner. Engelsbergs bruk ägs fortfarande av familjen Ax:son Johnson genom Nordstjernan AB.
"Engelsberg är ett enastående exempel på ett påverkande europeiskt industrikomplex från 1600-1800-talet, med viktiga teknologiska lämningar och de associerade administrativa byggnaderna och bostäderna intakta."
(Engelsbergs bruk numera det bäst bevarade järnbruket i Sverige)
Hallberg Rassy
Dom flesta känner väl till Hallberg Rassy båtarna. Dom är kända för bra kvalite (bland seglare jorden runt), även om det var en omtalad tvist i domstol för några år sedan, jag är inte insatt i ärendet, men det var en ägare som ej var nöjd med kvalitén på hans nyinköpta HR. Delaminieringsproblem.. Istället för att HR åtgärdade problemen så blev det domstol av det hela och HR ryktet fick sig nog en rejäl törn av detta beteende.)
Det kan ändå vara värt ett besök om man är seglingsintresserad.
Rassy varv i Kungsviken köpte Harry Hallberg’s varv i Ellös när han ville lägga av. Hallbergs varv ligger ca 10 mil norr om Göteborg. Närmare bestämt : Hallberg-Rassyvägen 1 (alternativt Hällavägen 6)
Sedan 1987 så görs skroven (om jag fattat rätt) hos Hallberg-Rassy Marinplast AB som jag tror är ett dotterbolag till Hallberg-Rassy AB. Besöksadress: Klippsjövägen 2-4
45634, KUNGSHAMN (ligger någon timmes bilfärd norr som Hallbergsvarvet).
Företaget ägs till 100 % av Rassyfamiljen. Hallberg-Rassy gruppen leds sedan 2003 av efterföljande generation till grundaren, Magnus Rassy. Vd och son till grundaren av Hallberg-Rassy, Christoph Rassy.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar