söndag 3 juli 2011

Regeringens nya investerarkonto – ingen höjdare

Regeringens investerarkonto – dåligt alternativ.
Det nya investeringskontot har fått massiv kritik från många håll. Hittills verkar man dock ej lyssna på den befogade kritiken. Om man utnyttjar många olika produkter och är aktivt så kommer det nya investeringskontot bli en dyr saga för investerare/spekulerare = många kommer avstå.


Jag hoppas man lyssnar på kritiken, framförallt Aktiespararnas kritik tycker jag är bra.


Schablonskatt
Schablonskatten kommer att baseras på ett genomsnittligt värde på tillgångarna på kontot vid fyra mättidpunkter samt de inbetalningar som görs under året.
Personligen håller jag inte på och ”trejdar” dagligen utan köper aktier i bolag som jag tycker är undervärderade eller har potential i någon form. Behåller sedan tills bolaget är övervärderat och säljer sedan. Det finns också många andra tjänster/produkter att handla med. Men min huvudpunkt är att jag för pengar fram och tillbaka mellan olika tjänster, detta kommer kosta mig massor med skatt (alltså inget jag kommer göra). Som om det inte räcker med alla andra avgifter och skatter man åker på ibland.
Jag flyttar pengar ganska ofta mellan olika sparkonton eller aktiedepåer eller kapitalförsäkringar. Finns det inget attraktivt att handla så flyttar jag pengar till ett sparkonto där jag får ett par procent ränta. Överföringar sker oftast med autogiro, dvs. det tar ett par dagar innan pengarna finns på konto. Ibland måste jag även vänta 3 likviddagar innan jag överför för att slippa bli belånad etc. Det känns nog så slött när en god affär ser ut att öppna sig. Ibland hinner jag inte ens med att handla. Men skulle jag använda nya investeringskontot skulle jag beskattas varje gång pengar överförs, helt sjukt. Visst jag förstår att detta är för att kunna beskatta schablonskatten, men det duger inte som argument. Det är inte rimligt att beskattas hur många gånger som helst på redan beskattat kapital. För att inte tänka på hur komplicerat det blir att räkna ut hur man ska agera för att minska skatten – och alla dåliga affärer som kommer göras just pga. av detta.
Jag tycker hela förslaget känns väldigt komplicerat och dåligt, anpassat för att göra det krångligt att använda investeringskontot om man inte bara sitter och håller på sina aktier. Det passar inte dom som använder diverse olika tjänster. Personligen lär jag avstå. Gillar inte stilen överhuvudtaget!


Hoppas regeringen tar till sig all kritik man fått för det här förslaget och gör om och gör rätt!
Trots allt behövs kapital till företagande och aktieägare som är villiga att riskera sina pengar i företag som behöver kapital. Att beskatta detta för hårt gör att pengarna placeras på annat håll istället, vilket gör det svårt för nya företag att blomstra och skapa arbete.


Allt är dock inte dåligt:
Jag gillar grundidén att slippa deklarera och att det är ett direktägande (bolag behöver starka ägare som tar ansvar för att bolaget är vinstgivande), vilket är goda ansatser. Förslaget känns dock väl simpelt och tar inte hänsyn till olika individers sätt att agera, vilket lär göra att investeringskontot inte lär blir någon hit.
Att man ska ta ut en skatt på insättningar är helsnurrigt. Visst det är för att göra det krångligt att flytta pengar in och ur kontot, men det är i grunden fel tänk. Tyvärr har det här med skatter sedan länge förlorat logik både här och där. Staten ska ha sitt som det brukar heta.
Jag kommer att tänka på Margaret Thatcher citat om socialism:

"The problem with socialism is that eventually you run out of other people's money [to spend]."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar