torsdag 14 november 2013

Visselblåsare från Federal Reserve tar bladet från munnen

Det är en frisk fläkt som blåser när Andreas Cervenka på Svenska Dagbladet skriver något. Nu har han satt fingret på något viktigt!

Andreas har även skrivit boken "Vad är pengar?" som jag läst med nöje, den rekommenderas!

http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2013/11/12/fed-chefen-forlat-mig-amerika/

Cervenka berättar om Andrew Huszar som tidigare jobbade som chef och
var ansvarig för centralbankens köp av bostadsobligationer på Federal Reserve har berättat hur det går till.

”Banken fortsätter att framställa QE som ett verktyg för att hjälpa Main Street. Men jag har kommit att se det för det verkligen är: den största smygräddningen av Wall Street någonsin”

För den oinvigde så står QE för Quantative Easing, dvs kvantativa lättnader som i praktiken är "valuta" som t skapas ur tomma intet och lades till som en framtida skuld landet. Centralbankerna kan ju nämligen göra något som vi vanliga döda inte får göra. Skapa godkänt betalningsmedel.

Som jag skrivit tidigare så verkar centralbankerna gör sitt bästa för att pumpa upp skevheter i ekonomin. Grunden till att centralbankerna har skapats är tydligen för att hjälpa bankerna. Någon var tydligen duktig på att lobba för dom styrande (muta?) och fick igenom detta på sin tid..  Centralbanker har sedan länge distorderat marknaderna. Centralbanker gör allt dom kan för att hålla banker vid liv, allt i den "finansiella stabilitetetens namn". Att sedan dessa människor som först kommer över dom "nyskapade" pengarna (eg. valutan) tar ut stora löner och bonusar och spelar ett högt spel, spelar tydligen ingen roll.  De som tjänar på detta är givetvis spekulanterna, börsen, bankerna och dom som kommer åt dom nytryckta pengarna först. Detta får medelklassen längre ner i kedjan betala dyrt för eftersom deras ekonomi försämras genom att dom får allt mindre för sitt dagliga arbete (i form av köpkraft). Problemet med all skevhet är att det byggs luftslott som en dag rasar. Det är bättre att ta lite småsmällar kontinuerligt istället för att skicka problemen på framtiden (som man gjort nu). Balans och något som är mer hållbart i längden är viktigt. Det system vi har nu är inte långsiktigt hållbart. Först när en ordentlig kris står för dörren lär man våga ändra något. Men vi kommer få höra samma sak igen. Det var ingen som kunde förutse detta, det kom som en chock för oss alla. Sådant är skitsnacket och vi lär få höra det igen.

Västvärlden är upp och nervänd och USA är såå långt ifrån grundstolparna som grundarna av USA en gång i tiden satte upp. (United States Constitution) . Ett väldigt klokt dokument! Det ter sig som att människor på den tiden var klokare (visare) jämfört med dagens stollar som styr. Människan får var den förtjänar.  Den grundlag (konstitutionen) som skapades i samband med grundandet av landet är det inte många som följer i kongressen eller centralbanken.. Det är sorgligt hur vilsen människan verkar ha blivit. Historien är det tydligen svårt att lära sig något av.

Läs ursprungsartikeln här http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303763804579183680751473884

Nedan ett litet utdrag från den:


I can only say: I'm sorry, America. As a former Federal Reserve official, I was responsible for executing the centerpiece program of the Fed's first plunge into the bond-buying experiment known as quantitative easing. The central bank continues to spin QE as a tool for helping Main Street. But I've come to recognize the program for what it really is: the greatest backdoor Wall Street bailout of all time."

Andrew Huszar ska ha en stor eloge för att står upp för integritet, hederlighet samt ära, dvs att han berättar som det är!

Livet är dock underbart trots molnen på himlen. Försök gör det bästa av din tid. Glöm inte att unna dig om du har möjlighet. Om framtiden vet vi intet. Vi kan bara ana och lära oss vad som fungerat historiskt. Det är inte annorluna nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar