onsdag 30 oktober 2013

Martin Feldstein om bubblan i obligationer

Jag hittade en artikel som är något halvår gammal. Martin Feldstein (Professor of Economics vid Harvard Universitet) pratar om Bubblan i obligationer..  och om vad som sker när räntan går upp.


“The low interest rate on long-term Treasury bonds has also boosted demand for other long-term assets that promise higher yields, including equities, farm land, high-yield corporate bonds, gold, and real estate. When interest rates rise, the prices of those assets will fall as well.”
----//lite annan text emellan //----
“Even if the major advanced economies’ current monetary strategies do not lead to rising inflation, we may look back on these years as a time when official policy led to individual losses and overall financial instability.”
Lär mer här: http://www.project-syndicate.org/commentary/higher-interest-rates-and-financial-stability-by-martin-feldstein#CjzB3867JrwEZ3k3.99

Jag tror dock inte att FED vill att räntan ska gå upp och dom kommer därmed undvika detta scenario så länge det är möjligt. Vi har ju statlig/centralbanks intervention i marknaden på hög nivå sedan länge. Det distorderar hela marknaden och gör det väldigt svårt att förutse framtiden och hur man ska investera/spekulera (skapa jobb och möjligheter och framtidstro). Jag är rädd för att vi inte kommer att se någon återhämtning förrän all skit rensats ur systemet. Bubblor måste brista, marknader måste justeras för att hitta en hälsosam balans.
Jag är helt enig med Martin att dom policys som centralbanker  och stater (västvärlden framförallt) drivit framförallt i STOR skala det sista två decennierna förstört den fria marknaden med har lett till stor finansiell instabilitet. En del tror att det är kapitalismen som fallerat, så är inte fallet, det är all intervention som distorderat marknader.

Dom styrande i västvärlden (och tyvärr måste jag säga ”nötterna” som röstat dit dom) har byggt ett stort luftslott som jag tror att  många människor kommer få lida av i framtiden. Det gör mig ledsen och besviken. Tänk att människor aldrig lär sig något av historien. Cykler går igen. Jag ser tydliga tecken på arrogans och ignorans hos väldigt många, även i Sverige. Att sen professorer och andra ”experter” tror på att det är annorlunda nu. ”Vi är mycket mer smarta nu” tänket, det är också sorgligt.
Vad man får göra är att försöka blunda och göra det bästa av livet ändå. Vi är många som har sett lamporna lysa rött länge, men det verkar omöjligt att nå fram i bruset (övertyga andra). Tyvärr lär folk inte vakna förrän skiten träffar fläkten. Förmodligen ska vi vara glada att det gick så länge som det gick. Jag kan bara hoppas att min analys är fel.

Ska jag säga något till mitt försvar så tittar man på min historik så brukar jag ha rätt.. säger han (jag) med högmod och arrogans i rösten.. Frågan är bara timing.. Det här är väldigt svårt att säga en tidpunkt . Det kan ske inom ett år eller inom 10. Allt handlar om när allmänheten kommer till insikt. Och att sitta felplacerad i 10 år kostar givetvis också.. Så hur spelbrickorna ska spelar är svårt.


Varför jag skriver ett sådant dystert inlägg då? Mest för att vill mitt stora ego vill att jag ska kunna peka och kunna säga: ”Vad var det jag sa”.
Trots att jag ser mörka moln i den finansiella sektorn så är livet underbart att leva. Det är bara och köra ner huvudet i sanden och njuta av det som är.

Ta hand om er därute.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar