lördag 1 augusti 2015

Scandinavisk socialism diskuteras, Nima Sanandaji & Stefan Molyneux. Måste ses!

Mycket intressant diskussion om det skandinaviska länderna mellan Nima Sanandaji och Libertarianen Stefan Molyneux. Mycket intressant att höra Nima Sanandaji tillbakablick av Sverige. Hur vi en gång i tiden var en relativt fri marknad och då vår ekonomi blomstrade. Jag har samma bild av ett Sverige där arbetsetiken tycks vara på väg utför. Där allt fler tycker det är ok och till och med en rättighet att leva på bidrag.

En alltför generös välfärdsstad eroderar normen av arbetsetik. Den är destruktiv. Vi ser det överallt i ett Sverige som är på väg att polariseras och splittras... och ingen verkar agera. Politikens nollor i det här landet imponerar ju inte heller, de flesta fortsätter stoppa huvudet i sanden.., jag blir mest bara irriterad över att se dem. De verkar ju inte förstå grundproblemen.. Jag är också precis som Stefan tveksam om jag håller med Nima om en liten välfärdsstad ibland kan fungera och är moraliskt rätt.

Jag tycker också det är lite synd att inte fördelarna av att inte medverka i det två världskrigen tas upp och därmed ha kvar ha en intakt produktionskapacitet (medans andra länder är sönderbombande). Det hade vi såklart stora fördelar av.

Hur som haver är det intressant det som Nima Sanandaji säger, då jag har ungefär samma bild över Sverige. Jag ser hur industrin flyttar ut, hur allting krånglas till, hur folk lever på bidrag och ändå klagar och ser sig ha rätt till det ena eller det andra. Folk som vill leva medborgarlön, bidrag osv.. Och om landet fortsätter i den här riktningen måste jag börja se mig om var det finns bättre villkor för att leva. För det är bara idiotiskt att stanna i ett land som är på väg att bli ett loosersland med obildade människor som inte inser konsekvenser av sitt handlande. Dvs. destruktivt beteende..

Det är en slags korrupt kultur som växer fram tillsammans med välfärdsstaten. Dåliga incitament för människor, det är vad välfärdsstaten bidrar med och det som låter bra är inte bra på lång sikt. Orsak och verkan .
Ni måste bara se det här!Även Malmö tas upp, där man räknar hur många handgranater som slängts denna vecka. Hela invandringspolitiken/immigrationspolitiken har fallerat. Välfärdsstater som Sverige klarar inte av det här.

Förövrigt nämns en bok: Scandinavian Unexeptionalism, Culture, Markets and the Failure of Third-Way Socialism
Alltså en bok som Nima Sanandaji skrivit. Jag har tyvärr inte haft tid att läsa den, men den verkar mycket intressant och får lovord av Stefan, så ska nog ta mig en titt. Boken finns fri som pdf här: http://www.iea.org.uk/sites/default/files/publications/files/Sanandajinima-interactive.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar