onsdag 11 juli 2012

Nokia, vad händer med bolaget efter Stephen Elops framfart?


Jag har det sista halvåret bara följt aktiemarknaden på långt håll. Jag har tappat intresset för värdepapper ett tag. Sett aktiedepån minska i värdet och sparat pengar istället. Jag har sporadisk följt Nokia och den massaker som ledningen åtstadkommit med resultatet. Katastrof!
Nokia blöder och det kraftigt! Det är dags att agera!

Jag har ju varit väldigt kritiskt till Stephen Elop handlande mest hela tiden. Som började med att han sågade hela Nokia med sitt ”Brinnande Plattform”s mail. Till att han skippade Symbian och framförallt Meego rakt av. Allt skulle satsas på Microsoft! 
Jag saknar helt förtroende för karln (han är okunnig och ger ett falskt intryck, ingen bra ledare i mina ögon), men har hoppats att jag kanske haft fel. Jag är tyvärr fortfarande aktieägare i Nokia och har fått sett mina investerade pengar raderas allt mer.. Nu är det så lite kvar så det kan vara och intet. 
Jag tycker det är märkligt att företaget byter spår fort så snabbt som man har gjort. Ja STORCHANSAR helt enkelt. My way or the Highway Chansning!!
Jag ser bara färre och färre personer som äger en Nokiatelefon (i Sverige). Det är i princip bara aktieägare som jag ser äga en nyare Nokia. Nokiamärket i Sverige är såå dött numera. Jag hoppas det är bättre i andra delar. Förra året såg jag i alla fall många äldre Nokias i Turkiet. 
Men i Sverige man anses konstig om man har en Nokia nuförtiden, jodå jag känner av kylan.. (Ja jag har själv en Nokia, som jag faktiskt är väldigt nöjd med). Vad är det som gäller enligt mitt intryck? Nu köper dom flesta Iphone eller Samsung. Htc verkar också lite kalla nu.
Så vad har vi egentligen för folk i Nokias ledning?
Joo då har vi då ytterligare ett bevis på vad dålig ledning kan ställa till med. Välbetalda ”nollor” som inte begriper vad man ska satsa på. Som satsat fel. Som nu vilt famlar i mörkret efter halmstrån då man satsat allt på ett kort. Windows Phone.
Fram tills vd-bytet för ca 2 år sedan fanns det i alla fall en röd tråd Nokia (en bra sådan) och personligen tyckte jag att man var på väg att vända. Visst var det rätt att byta vd, men jag hade hellre sett Anssi Vanjoki som verkställande direktör (han som slutade när han fick reda på att Stephen fick vdposten). Han kunde åtminstone sälja en telefon. Meego var pågång och det fanns ett lovande samarbete med Intel mm (plus diverse intressanta företag man köpt upp). OCH det fanns en trogen Nokiaskara (mig inklusive) som nu är borta. 

Stephen Elop har ju inte gjort mycket annat än att dissa det ”gamla” Nokia och dom strategiplaner som man på många år byggts upp. Han har sina egna idéer som han kör efter, Microsoft idéer... Ingen verkar hålla i hans tyglar, fritt spelrum. Styrelsen verkar mest bestå av gamla gubbar.
Att nu bara vara en hårdvarutillverkare av telefoner  (plus lite annat lullull) kommer inte bli lätt i den stentuffa konkurrensen.
Någonstans inuti mig finns dock en liten "contrarian" som tycker de riktigt bashas Nokia överallt nuförtiden och aktiekursen har ju som bekant sjunkit som en sten. Men jag tror ju inte längre på företaget, jag gillar inte Stephen och jag ser inte samma förutsättningar längre. Först vill jag se en springa till hopp om vändning  innan det är dags att satsa på företaget igen (om Nokia nu överlever).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar