måndag 8 augusti 2011

Börsen just nu - Rationell eller känslostyrd?

Börsen fortsätter rasa, OMX SPI är ner 5,15 % idag.  -23,5 % i år.Dow Jones är i skrivande stund ner 4,4 procent, Nasdaq 100 -5,28 %. Rädslan är påtaglig. Känner man av pulsen på arbetsplatsen och sedan de olika Intenetforumen som avhandlar aktier, så är det oro och rädsla. Det var länge sedan jag kände en sådan rädsla för börsnedgång. Minns det inte ens, Lehmanbrother kanske. Likaså morgonsoffornas television andas negativ information. Sånt som har varit känt hur länge som helst tar man upp just nu som problem. Likväl småsparare, kollegor som spekulerar lite på börsen, som egentligen inte har någon koll är oroliga. Idag sålde en av mina vänner pga av rädsla.
Efter att helt kopplat bort nyheterna under helgen gick jag igår söndag in och läste Börssnack och en enorm pessimism och stor oro om en extrem stor nergång idag, fanns efter nyheten att Standard & Poors sänkt kreditbetyget för USA. I princip alla väntade sig stor-ras idag. Vilket i och för sig har stämt, så grattis ni som sitter i negativ position.
Att USA är mer eller mindre bankrutt har vi ju vetat i hur många år som helst. Att dom sen driver en konstig ekonomisk politik gör ju inte saken bättre. What is the surprise? Den stora kraschen ska ju inte komma än på något år är det ju sagt :-).
Det är oerhört svårt att inte låta sig bli påverkad av börspsykologin när den härjar mest, som nu med negativt tonfall. Svårt att hålla sig rationell. Tyvärr har den senaste tiden även tärt på mig, då jag förlorat stora summor pengar.
Men jag tycker att så många bolag är mycket billiga just nu, förutsatt att vi inte ramlar ner i jordkällaren med någon bamse recession igen. Men vi har ju faktiskt ingen enskild händelse som borde dra ner börsen så pass som den gjort nu. Det är rädsla som styr nu. Just nu hoppas jag dock att jag är rationell och även om det känns svårt att gå rakt emot hjorden är det det som jag gör nu. Jag handlar för allt jag har lättillgängligt, håller mig dock borta från att låna. Jag tar en stor risk nu då jag är tung inom ett visst bolag som har ekonomiska problem. Det känns jätteläskigt då jag slitit hårt för pengarna, men samtidigt tycker jag vissa värderingar är på tok för låga just nu.
Är jag rationell eller är det mina giriga känslor som styr nu? Förhoppningsvis de förstnämda. Det är svårt att säga. Tiden får utvisa om jag utvecklats något eller om jag gör om samma misstag som förr.
Jag önskar er andra lycka till med era val.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar