onsdag 3 november 2010

Apple vs Nokia - Advokaternas krig

I en Bloombergartikel av Susan Decker får vi reda lite på vad som sker i patentkriget mellan de stora mobiltelefontillverkarna.
Apple vill hindra importen av Nokias telefoner i USA, och hävdar att nokia gör intrång på fyra patent.
Rättegången inleddes den 1 november 2010 i Washington och det framgår i artikeln att Nokia Oyj enligt personal på U.S International Trade Commission (vidare förkortat ITC) inte ska befinnas skyldiga till intrång i Apple Inc. 's patent, enligt någon slags ”Pre-hearing”. Man menade att vissa delar av patenten var ogiltiga och att andra inte åsidosatts. Observera, den fällande domen är alltså inte klar.

Amerikanska ITC byrån har inflytande över importens påverkan för amerikansk industri och styr alltså åtgärder mot t.ex. illojala handelsmetoder, t.ex. subventioner, patent, varumärken och upphovsrättsintrång.

De bevis som framställts kan inte fastställa att en överträdelse skett av Apple´s patenträttigheter, och detta enligt de personer som agerar på uppdrag av det offentliga och är en tredje part i målet.
 

Vidare håller Apple på och duellerar med HTC Corp. och Motorola Inc. över telefoner som körs på Googles Android (Ett operativsystem). Microsoft vill inte vara sämre och har ett ärende mot Motorola.Vad gäller då striden där Apple stämt Nokia?
Jo, det verkar som att det gäller Nokia-telefoner med operativsystemet Symbian. Patentintrånget gäller enligt artikeln
·         Hur enheten startar upp
·         Samt strömförsörjning eller hur enheten spar ström (något åt det hållet i alla fall) (Power Management)

I Februari är det tänkt att ITC:s Domare Charles Bullock ska släppa sina slutsatser och man menade att om han finner att det finns ett brott, så bör det resultera i en rekommendationsorder att förbjuda import av vissa Nokia-telefoner.

Domaren är inte skyldig att följa personalens ställning utan kan göra en helomvändning. När hans dom fallit är domen föremål för granskning av sex medlemmar i kommissionen (ITC), som är planerad att fullfölja utredningen, som beräknas vara klar i juni.

Den här striden mellan Apple och Nokia har sin upprinnelse sedan ungefär ett år, då Nokia lämnade in en stämning där man anklagar Apple för tio stycken patentintrång, och samtidigt krävde royalty på de miljontals iPhone som sålts sedan 2007. Nokia har sitt huvudkontor i Esbo, Finland  och Apple sitt huvudkontor i  och Cupertino, som ligger i Kalifornien.
Apple svarade tillbaka med anklagelser om att Nokia genom någon form av hårdhänta metoder försökt få tillgång till teknologi som skiljer iPhone från andra s.k. smartphones på marknaden. Apple´s svar blev alltså en stämning om patentintrång.

·         Att följa:
Nokias tvistemål mot Apple är planerat att inledas 29 november i Washington.
·         Apple´s fordringar mot Nokia är fortsatt planerade att höras som en del av målet mot HTC som tas upp i februari 2011.Källa/source:
http://www.bloomberg.com/news/2010-11-02/nokia-gets-support-of-itc-staff-in-apple-smartphone-trial.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar