lördag 30 oktober 2010

Federal Reserve snart möte om att trycka pengar, QE2

Ben Bernanke, den amerikanska centralbankschefen har vid ett flertal gånger varnat för att inflationen är för låg och han kom med den mest tydliga antydningen hittills att Federal Reserve snart kommer att göra ett nytt försök att stimulera den amerikanska ekonomin. Så nu ska tydligen ett beslut tas, mötet hålls den 2-3 november.
För att folk inte riktigt ska förstå vad det innebär kallar man det för "Quantative Easing".

Vi får alltså se vad man hittar på. Ben Bernanke kallas ibland för helikopter Ben då han vid något tillfälle sagt eller skrivit att det går att släppa pengar från en helikopter om man vill skapa inflation. Talar man i generella termor så är det juh så att desto mer pengar det finns i omlopp desto mer går priserna upp då "fler" pengar jagar i princip samma saker som tidigare. Man har redan använt sig av quatative easing 1, som i princip bara blåst upp vissa tillgångsmarknader. Jag tänker främst på guld och silver, men även tex aktier.

Hur detta pengatryckande skulle sätta fart på ekonomin är för mig en gåta, snarare försämra för alla fattiga som saker går upp i pris för. Jag tycker det är moraliskt förkastligt det man håller på med.
Man skapar välstånd i ett land genom att arbeta hårt, producera tjänster och produkter som folk vill ha, vara innovativ och ha ett bra företagsklimat och sunda regler, inte genom att förvränga marknaden genom att trycka pengar. Man tror förmodligen på att genom att göra dollarn värd mindre gentemot andra länder så ska man kunna erbjuda billigare arbetskraft etc, men det här är Fiatsystemets (att valutan egentligen bara består av några siffror i ett datasystem eller som papperslappar vi behandlar som pengar) problem. Att stater kan trycka pengar hur man vill och i praktiken devalvera sin valuta. Betala tillbaka lån med mindre värdefulla pengar etc. Och detta i syfte att konkurera med varandra. Redan är förtroendet för Fiatsystemet rubbat och detta gör saken inte bättre. Fed tror sig här vara som en balanskonstnär ute på en lina, där man tror sig kunna fånga in inflationen genom att höja den korta räntan snabbt. Jag är mycket tveksam.

Fed skapar alltså egna pengar ur tomma inget och köper sedan olika former av obligationer. Kanske går man en dag ännu längre och köper aktier eller några andra tillgångar. Ja det hela liknar en fars och kommer troligen sluta mycket illa.

Marknaden har nu prisat in den kommande pengatryckningen så det blir spännande att se om marknaden tycker det var för lite eller inte.
Vi kan nog vänta oss ett besked den 3 november.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar